Contents
1. Ce riscuri acoperă asigurarea de călătorie în străinătate?
Asigurarea de călătorie acoperă accidentele și îmbolnăvirile ce apar în timpul unei călătorii, de obicei în afara granițelor țării. Sunt câteva societăți de asigurare care acoperă și riscul de deces din această perioadă. În ce privește îmbolnăvirea, societățile de asigurare acoperă doar acest risc doar dacă ea nu este legată de o manifestare preexistentă a unei boli de care asiguratul știa sau de o malformație pentru care s-au făcut deja tratamente prescrise de un medic.
Specific, riscurile acoperite de asigurarea de călătorie sunt, în general, următoarele:
- Cheltuielile medicale de urgență
- tratamentul prescris de medic;
- spitalizarea;
- intervențiile chirurgicale;
- anestezii, radiografii, consultații;
- analizele de laborator, medicamentele;
- cheltuielile de transport până la spital etc.
- Cheltuielile de repatriere
- repatriere medicală;
- repatrierea corpului neînsuflețit, inclusiv cheltuielile efectuate pentru obținerea autorizației de repatriere
2. Unde pot să fac asigurarea de călătorie în străinătate?
În România, există o serie de asiguratori care sunt autorizaţi să vândă asigurări de călătorie în străinătate. Aceştia sunt: Astra, City Insurance, Euroins, Generali, ABC Asigurări, Allianz- Tiriac, Ardaf, Asirom VIG, ATE Insurance, BCR Asigurări VIG, Carpatica Asig, Certasig, Chartis România, Credit Europe, Gerroma, Groupama, LIG Insurance, Omniasig Vix, Onix Asigurări, Platinum. Asigurările se pot încheia fie online sau la sediul lor, fie prin intermediul agenţilor şi al brokerilor de asigurări, care pot fi găsiţi atât la sediile lor, cât şi online.
3. Cât mă costă asigurarea de călătorie în străinătate?
Fiecare societate de asigurare stabilește prețul asigurării de călătorie în străinătate. În calcului primei de asigurare, se ține cont de mai mulți factori, printre care cei mai importanți sunt durata călătoriei, aria de valabilitate, vârsta persoanei asigurate și scopul călătoriei (turism, muncă, practicarea sportului – de agrement sau performanță). În ceea ce privește durata călătoriei, se pot încheia asigurări care să cuprindă doar numărul de zile al călătoriei, un interval de timp predefinit stabilit de asiguratori (14, 30 de zile, etc) sau chiar asigurări încheiate pentru un an de zile, valabile pentru toate călătoriile efectuate în timpul acelui an.
În ceea ce privește aria de valabilitate, asiguratorii stabilesc așa numitele planuri de acoperire, în funcție de destinația asiguratului și de țările pe care acesta le tranzitează. Aceste planuri de acoperire au și sume asigurate diferite. Vârsta persoanei asigurate este un factor care determină puternic prețul asigurării de călătorie în străinătate. Sunt asiguratori care stabilesc o primă dublă sau triplă față de standard pentru copiii sub trei ani sau pentru asigurații peste 65 de ani. De asemenea, prima de asigurare crește semnificativ și în cazul persoanelor care vor practica sport în timpul călătoriei în străinătate.
În tabel, se văd primele de asigurare pentru aceeaşi sumă asigurată şi acelaşi scop al călătoriei, dar pentru persoane de vârste diferite şi pentru perioade diferite. Oferta este făcută de către un singur asigurator.
Vârstă | Perioadă | Sumă asigurată (eur) | Scop călătorie | Primă asigurare (RON) |
23 | 9 | 10000 | turism | 18 |
2 | 13 | 10000 | turism | 19 |
66 | 6 | 10000 | turism | 24 |
4. Dăcă merg la schi sau practic alte sporturi extreme, pot să fac asigurare de călătorie?
Da, poți să faci o asigurare de călătorie în străinătate și dacă vrei să practici sporturi cu risc mai mare de accident, precum este skiul. Sporturile extreme acoperite de asigurarea de călătorie în străinătate se clasifică în cinci mari categorii:
Sporturi aero: kiting, bungee-jumping, deltaplan, parapantă, parașutism, zbor cu aeronave cu motor de mici dimensiuni, planor sau cu aparate mai ușoare decât aerul (balon, aerostat);
Sporturi nautice: canioning, Surfing, kayaking, kitesurfing, rafting, scuba-diving, windsurfing , sporturi extreme nautice (Wakeboard, Yachting, Cave diving, Powerboat, caiac, canoe, navigație cu vase prevăzute cu vele.
Sporturi pe roți: ciclism, raliuri, motociclism MTB / BMX , conducerea de ATV, motociclete de teren, mountain biking, inclusiv downhill (coborâre cu mountain bike), off-road cu mașini de teren.
Sporturi de zăpadă: snowkayaking, ski, snowboarding, snowkiting , sanie, bob, skiboarding, sărituri cu skiurile, patinaj pe gheață, snowmobile.
Sporturi terestre: adventure race, alpinism, role, skateboarding, escalada, rapel, coborâre cu blocatoare, sporturi extreme terestre (călărie; speologie; vânătoare sportivă, paintball, trageri cu arme (arme de foc, arme cu aer comprimat, arcuri, arbalete, etc.) ; pescuit cu harpon cu resort sau aer comprimat, tiroliană, abseiling (coborâre în rapel pe coarda de alpinism).
Unele societăți de asigurare adaugă o primă suplimentară pentru sporturile extreme, altele au o poliță de călătorie în străinătate specifică doar pentru sporturi extreme.
5. Pot să mă tratez in străinătate pe baza asigurării de călătorie?
Asigurarea de călătorie exclude tratamentele și intervențiile chirurgicale datorate unei afecțiuni preexistente, precum și asistența medicală planificată în străinătate. Ca cetățeni ai Uniunii Europene, românii pot beneficia de servicii medicale în alte țări din sfera UE, în anumite condiții. Avem aceleași drepturi la tratament medical în orice țară din UE, în aceleași condiții și la aceleași prețuri ca și cetățenii țărilor respective. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul http://europa.eu/youreurope/citizens/health/index_ro.htm.
6. Ce fac în cazul în care am nevoie de asistență medicală?
Atunci când ți se întâmplă unul din evenimentele asigurate prin polița ta de asigurare de călătorie în străinătate, există o procedură pe care trebuie să o urmezi.
Întâi, suni la societatea de asistență recomandată de asigurator (o găsești pe polița ta de asigurare). Le vei oferi informații cu privire la evenimentul produs și tipul poliței tale de asigurare. Urmează apoi cu atenție instrucțiunile operatorului cu care vorbești. Apoi, poți să suni la serviciul medical de urgență sau să te deplasezi la cel mai apropiat spital. E important să păstrezi toate chitanțele, facturile și documentele puse la dispoziție de unitatea medicală.
7. Ce riscuri nu acoperă asigurarea de călătorie în străinătate?
Există câteva riscuri pe care asiguratorii le exclud, acestea nefiind incluse în contractul de asigurare. Acestea sunt
- boli cronice sau afecțiuni preexistente începerii valabilității contractului de asigurare;
- chirurgia plastică;
- reabilitarea și fizioterapia;
- homeopatie sau tratamente de medicină alternativă;
- orice evenimente cauzate direct sau indirect de revolte, rebeliuni, revoluții, război.
8. La ce trebuie să fiu atent când închei o asigurare de călătorie în străinătate?
Când pleci în străinătate, pe lângă cardul european de sănătate, e important să închei și asigurarea de călătorie privată deoarece aceasta acoperă unele riscuri care nu sunt acoperite de cardul european de sănătate (cum ar fi tratamentele în spitale și alte unități medicale private).
Este important să fii atent la următoarele aspecte atunci când alegi o asigurare de călătorie în străinătate:
- Unele țări solicită obligatoriu o asigurare de călătorie în străinătate oricărei persoane străine care intră în acea țară.
- Asigură-te că asigurarea ta cuprinde atât accidentele, cât și îmbolnăvirile. De asemenea, fii atent și la cheltuielile de repatriere.
- Alege cu grijă sumele asigurate. Sumele asigurate mici cu siguranță nu includ repatrierea.
- Asigură-te că există acoperire pentru toate sporturile și activitățile recreaționale pe care vei dori să le practici.
- Asigură-te că polița ta cuprinde și măsurile de urgență pentru salvarea vieții, calmarea durerilor și boli pre-existente.
- Verifică dacă societatea de asistență medicală cu care lucrează asiguratorul are birou chiar în țara unde te duci. Avantajul este că atunci nu va trebui să plătești nimic, ci decontarea se va face între spitalul unde ești tratat și asiguratorul tău.